Skip to main content

Jó tudni - Beltéri ajtócsere

2023. május 25

Beltéri ajtócsere – jó tudni!

Cikkünk az elmúlt évek szakmai tapasztalataira támaszkodva kíván rávilágítani néhány fontos tudnivalóra a beltéri ajtók cseréjéhez kapcsolódóan.

A felújítás gondolatával egyszerre szinte azonnal felmerül a beltéri ajtócsere is. Ennek oka, hogy ezek azok a „bútorok” a lakásban, amikkel nap, mint nap találkozunk, megfogjuk, használjuk őket. Egy kis előrelátással és a megfelelő tervezéssel beltéri ajtóink nemcsak a hasznos térelválasztó szerepét töltik be, hanem lakás díszeivé válhatnak, valódi bútordarabbá. A megfelelő választáshoz két dolgot kell megemlíteni: a használati praktikumokat, és az esztétikai harmóniát.

Praktikumok…

Először is határozzuk meg a beltéri ajtóval kapcsolatos elvárásainkat! Felújításnál ez jelentősen könnyebb feladat, mint egy új lakásban, hisz emlékek és tapasztalatok segítik döntésünket. Logikusan a pozitívumokat tartsuk meg, de ami lehetne jobb, azt érdemes jobbá tenni. Az alábbiakban néhány szempontot sorolunk fel, melyeket érdemes szem előtt tartani az új beltéri ajtók kiválasztásakor.

MILYEN FELÜLETET VÁLASSZUNK

 • A megfelelő felület kiválasztása nem csak esztétikai szempont. Olyan fürdőszobáknál, ahol a víz közvetlenül érheti az ajtót, érdemes festett felületű ajtót választani. Ugyanis a festett felület sokkal jobban ellenáll a nedvességnek és a magasabb páratartalomnak. Az ilyen jellegű igényeket cégünk mart MDF ajtók választékával tudja kielégíteni.
 • Vannak helyek, ahol a beltéri ajtók a hétköznapi normál használatnál nagyobb igénybevételnek vannak kitéve, ilyenek az iskolák, óvodák, vagy egyéb közintézmények, de ide sorolhatók a szállodák és panziók is. Ezeken a helyeken CPL fóliás ajtókat szoktak használni, amik tulajdonságuknál fogva sokkal jobban ellen álnak a karc-, lúg- és hőhatásoknak mint a hagyományos dekorfóliás ajtók. ITALY beltéri ajtócsaládunk Pfleiderer® Melamin-Acryl laminált felülete ellenáll a krétarajzoknak és a háztartásban használható vegyszerek sem hagynak rajta nyomot. Az sem elhanyagolható szempont, hogy hőálló tulajdonságának köszönhetően például az izzó cigarettacsikk sem tesz benne kárt.
 • Az olyan otthonokba, ahol a természetes anyagok kerülnek előtérbe, fa beltéri ajtókat  érdemes beszerezni, amit a piacon kapható számos lazúrral, lakkal és különböző festékekkel tetszés szerint színezhetünk.  Nálunk elérhetők kifejezetten vetemedésmentes fa beltéri ajtók, utólag szerelhető  és pallótokkal egyaránt.
 • A beltéri ajtók legfőbb szerepe a térelválasztás, de jó, ha tudunk róla, hogy egyes beltéri ajtó típusok rendelhetőek hangszigetelt változatban is. Hasznos tulajdonság lehet egy ilyen ajtó a hálószobán, ha gyermekeink koránkelőek. Az otthoni dolgozószobában is jól jöhet, ha a zaj nagy része kint reked.
 • Talán a legfontosabb szempont a nyitásirány. Ha lehetőség van rá, tartson be néhány szabályt.
  • A folyosóra ne nyíljanak az ajtók, mert kerülgetheti a nyitva maradt ajtókat, vagy éppen egy szerencsétlen véletlen következtében orrba vághatja szeretteit.
  • Ne nyíljon a kapcsolóra az ajtó! Egy sötét szobába, nehezen fogja megtalálni a kapcsolót, még ha már meg is szokta a helyét.
  • Kerülje az egymásba nyíló ajtókat, mert ezek törött üvegeket, levert sérült ajtólapokat eredményeznek.
 • Olyan helyeken, ahol gyakori a felmosás, nagy a páratartalom, meg kell oldani a beltéri ajtónk vízzárását. A fal és a tok között keletkezet hézagokat tömítőanyaggal ajánlott kitölteni, ezzel megakadályozva a fa alapanyagú beltéri ajtók nedvességfelvételét. A legjellemzőbb felázási pont a tok és a padló találkozása, így azoknál a beltéri ajtóknál, ahol rendszeresen felmosnak, kimondottan ajánljuk a tok aljánál vízzárás kialakítását, ezt legegyszerűbben szilikonos tömítőanyag használatával oldhatja meg.  A már kis mértékben felázott ajtók is megdagadnak, elvetemednek és azonnal elveszítik és javíthatalanná válnak.