Skip to main content

Hogyan válasszunk kilincset?

2023. május 25

Gyors segítség kilincsválasztáshoz...

Melyik ajtóhoz milyen kilincset válasszak? Jó a WC zár, de mi van, ha a gyerek bezárja magát vele? Létezik-e különleges felületű luxus-kilincs? Körbejárjuk a kérdést...

A mai széles kínálat adta lehetőségeket kihasználva a kilincs már nem csak egy funkcionális ajtótartozék, hanem lehetőségek tárháza lett.

Kilincsválasztásnál fontos az ajtó stílusához vagy az enteriőrbe beleillő kilincset választani: egy szép kilinccsel feldobhatjuk a sima teli ajtó egyhangúságát, mint egy „szép gombbal a kabátot”. De ellenkezője is igaz: egy modern letisztult formavilágú ajtó egységébe belesimul egy minimalista jellegű kilincs ezzel az ajtó egyediségét hangsúlyozva.

A színeknek is fontos szerepe van, mivel játszhatunk az árnyalatokkal, intarziával és pánttakaró sapkákkal, ezek segítségével egyedi ajtót tervezhetünk otthonunkba.

Kilincsek elérhetőek fekete, antracit, nikkel perla, szatén nikkel, fényes króm, matt-króm, réz arany és számos színben….még kristály kilincs is rendelkezésünkre áll a luxus érzés megteremtéséhez.

A modern tervezők nagy hangsúlyt fektetnek a kényelmi vonalvezetésekre és az esztétikára, de természetesen elérhetőek a Basic típusok is, amik praktikus, de emellett modern formavilágot képviselnek. Ugyanígy lehet kedvenc a rusztikus hosszúcímeres kilincs, hiszen van az az ajtó, ahová pont ez való.

Kilincset választhatunk körrozettával, négyzetrozettával vagy akár ovális rozettával is.

A zárak közül leggyakoribb a BB zár (tollkulcsos megoldás), ez a legelterjedtebb.

A WC zárat a  belső oldalról elforgathatjuk, de ne aggódjunk: senki nem zárhatja be magát, mert az ellentétes oldalon van egy „vájat” aminek a segítségével könnyedén kinyithatjuk akár egy pénzérmével.

PZ zár: ha valamit igazán biztonságban szeretnénk tudni, válasszuk ezt a variációt.

A legfrissebb újdonságunk a SMART2LOCK. Ennél a típusnál a kilincsen helyezkedik el a „pöcök” amivel lezárhatjuk, így ha nem szeretnénk kulcslyuk marást az ajtónkra, de zárhatóvá szeretnénk tenni, ezt a problémát is megoldjuk!

Ne feledkezzünk meg a tolóajtókról sem –hozzájuk választható ajtóhúzó, tolóajtókagyló (ovális, szögletes, négyzet alakú, kör) függ a választásunk a funkciótól, illetve a nyíló ajtó kilincsének kivitelétől.

Mikor válasszunk ajtóhúzót? - általában a kettényíló, lengőajtóra javasoljuk.

És mikor tolóajtókagylót? – falban futó kivitelnél (ennél a típusnál javasolt pluszban, ha az ajtólap szélessége megengedi az ajtóhúzó gyűrűt), fal előtt futó, félbenyíló. Ez a tolóajtókagylók kismértékben domborodnak ki az ajtólap síkjából, így esztétikailag és funkcionálisan is megoldást jelentenek.

Ha olyan helyiségbe vásárolunk ajtót ahol fokozottan szükséges az antibakteriális védelem - gyermekszoba, közintézmények, kórházak, rendelők -  akkor erre megoldás az antibakteriális kilincs.

Amire még szükségünk lehet (és ezekből is széles a választék): szellőzőrács vagy akár az automata küszöb, mely ajtólap aljába vágott nútban elhelyezkedő küszöb. Becsukott állapotban segíti a nem kívánt illatok áramlását megakadályozni, illetve a port, hangot és még akár a hangyákat is feltartóztatja:)

 Kérje segítségünket és együtt megtaláljuk az ajtóhoz és az Ön ízléséhez leginkább passzoló kilincset!